<< Inocybe asterospora, zvezdastotrosna razcepljenka | Gobe | Inocybe brunneotomentosa, rjavoluska razcepljenka >>
Inócybe bresádolae Massee (1904)
Rod: Inocybe - razcepljenke
ZNAČILNOST: po velikosti spada med večje vrste tega rodu, nekoliko rdeči in ima sadno-sladkobni vonj.
KLOBUK: 25-50 mm v premeru, sprva stožčasto-zvonast, kasneje ploščato razprt s poudarjenim osrednjim delom. Rumenkasto-oranžne ali oker-rjave barve, včasih rahlo rdeči. Rob klobuka je sprva gladek, kasneje razpokan. Površina klobuka je žarkasto vlaknata do fino luskasta.
TROSOVNICA: lističi so sprva beli, kasneje rumeno-rjavi z belkasto ostrinko, gosti in široki.
BET: 50-80 x 5-7mm, valjast, nekoliko gomoljasto odebeljen v dnišču, poprhnjen, rumenih odtenkov z rožnatim nadihom, nekoliko rdeči.
MESO: bele barve, tanko, prijetnega, rahlo sadnega vonja in blagega nevtralnega okusa. Z raztopino gvajaka, se meso obarva rjavo in nato vinsko rdeče.
TROSI: 7–9,3 x 4,7–6,3 µm; nepravilno podolgovati, z majhnimi bradavicami. Trosni prah je svetlo rumene barve.
RASTIŠČE: najpogosteje raste v listnatih ali mešanih gozdovih, od poletja do jeseni.
UPORABNOST: strupena
PODOBNE VRSTE: lastnost rdečenja na klobuku in betu je prisotna tudi pri nekaterih podobnih vrstah, kot so Inocybe godeyi, Godejeva razcepljenka, Inosperma erubescens, rdečkasti razcepljenec in Inocybe whitei, pordečela razcepljenka, vendar jih pod mikroskopom zlahka ločimo, saj so njihovi trosi gladki. Podoben, sladkoben vonj ima tudi Inocybe fraudans, dišavna razcepljenka, vendar je ta bolj intenziven.
Foto: Mihela Žunko.
SINONIMI: Astrosporina bresadolae (Massee) E. Horak (1979)
Priprava opisa: Mihela Žunko
Strani, ki se vežejo na to stran:
Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!
SGS2020: 1379